FAQ

MICROBLADING:

Rakas eller tas ögonbrynen bort innan behandling?

Absolut INTE. Hår avlägsnas enbart för att uppnå en klar look runtomkring ögonbrynen och om du som kund vill ha en form som går utanför din naturliga hårväxt kan man behöva trimma vissa partier.

Vad är skillnaden mellan Microblading och Kosmetisk tatuering?

En kosmetisk tatuering är ett samlingsnamn för olika typer av tatueringar som innefattar t.ex. läppar, ögonbryn och eyeliner.

Permanent makeup innebär att tatueringen appliceras på hudens undre lager "dermis" vilket betyder att färgen stannar för alltid. Det har sina för och nackdelar då man inte får möjligheten att känna efter och eventuellt korrigera färg och form.

Semipermanent kosmetisk tatuering är en metod som tatueras inom "epidermis" djup, vilket innebär att tatueringen nöts bort med tiden, ca 1-3 år.

Microblading är en semipermanent tatueringsmetod som görs manuellt för hand (alltså inte med maskin utan med ett "Mikroblad / Micro blade" (därav namnet). Kallas även Stråteknik och 3d bryn eftersom att man tatuerar små strån som ser verklighetstrogna ut.

Vad händer om jag inte blir nöjd?

Att du skulle bli missnöjd undviker vi genom att vi tillsammans kommer överens om formen och att du får ha en spegel genom hela processen, så det finns inget överraskningsmoment. Skulle du ändå bli missnöjd kan du först och främst få bort tatueringen genom att göra kontrollerade fel på eftervården, men det går vi igenom tillsammans om den situationen skulle uppstå. Jag använder mig även utav en korrektionsvätska som i nödfall kan ta bort tatueringen vid samma tillfälle som den tatueras. Resultatet av korrektionsvätskan varierar så man ska inte förlita sig på 100% resultat. Det kan vara skönt att veta som kund! Men form och färg bestämmer vi tillsammans så det ska inte vara nödvändigt.

Hur länge varar behandlingen?

Detta varierar från person till person - en färgförnyelse rekommenderas normalt sett mellan 12-18 månader efter din första behandling.

Det beror även på den färg och stil som du har valt. Om du har valt en svag, ljus färg och lätt applicering, så kan du behöva mer korrigeringar och ifyllningar än om du har valt en mörk ton och en tyngre applicering.

Det är viktigt att förstå att trots att mörkare färger och tyngre appliceringar inte behöver lika mycket eller ingen ifyllning alls, så ser de inte lika naturliga ut och rekommenderas därför inte.

Kommer det att bli någon skorpbildning?

Eftervården vi använder oss av kallas wet-healing och är skapad för att det INTE ska uppstå skorpor, men allt beror på hur noggrann du är med eftervården och hur hög plasmaproduktion du har. Om du får skorpor, TA INTE bort dessa! Att dra bort skorpor kan resultera i mindre färg och ärrbildning!

Varför ser jag färg som flagnar av efter en vecka?

Detta kan ske till följd utav en rad olika anledningar, men det har oftast med hudtypen att göra. Äldre hud, mer väderbiten hud och torrare hud kan orsaka flagnande färg under läkeprocessen. Det bör finnas färg under, men om inte så kommer detta att korrigeras vid återbesöket.

Kommer jag att behöva gömma mig från mina vänner?

Nej! Du kan gå ut redan samma kväll om du vill. Applicera ditt vaselin och gå på bal! Du får däremot inte applicera Makeup på det tatuerade området de första 7 dagarna för att undvika infektionsrisk. Vissa upplever en lätt rodnad de första dagarna.

Jag har redan permanent makeup och vill ändra färg. Kan du hjälpa mig?

Ja, färgbyte är vanligt. Detta kan diskuteras vid konsultation och man kan då tala om färgalternativ. Dock kan det behövas tas bort med laser innan microblading kan utföras efter rek läkningstid, alt en längre förberedande process med balansering av tidigare behandling.

Varför ser mina ögonbryn så mörka ut under läkningsprocessen?

Detta är ett resultat utav de naturliga oxideringsprocesserna som äger rum i huden då pigment har applicerats.

Färgen reagerar långsamt med syret i luften, vilket gör färgen mörkare. Detta är helt naturligt och normalt för våra pigment men återgår sedan till en ljusare nyans då huden läkt.

Kan jag återgå till normal aktivitet, träning, trädgårdsarbete, etc.?

De flesta vardagliga aktiviteter kan återupptas direkt. Tung träning bör dock undvikas i åtminstone en vecka för bästa resultat eftersom svett tycker ut pigment som vi vill ska stabiliseras först och kan därför bleka den läkande färgen.
Simning bör också väntas med i ungefär en vecka, även poolkemikalier kommer att erodera dina läkande färger. Utomhusaktiviteter så som trädgårdarbete eller golf kan återupptas så länge som det behandlade området hålls rent, torrt och utom räckhåll för solen.

Håll rekommendationer för ditt eget bästa. Det minimerar infektionsrisken och ger ett bättre slutresultat.

Hur länge tar det att genomföra?

Behandlingen är uppdelad i två bokningstillfällen med 4-8 veckors mellanrum för att tillåta läkningsprocessen att slutföras.

Den första behandlingen kommer att ta runt 2 timmar, och ditt andra möte kommer att ta cirka 1,5 timme, men vi avsätter ändå 2 timmar om tiden mot förmodan skulle behövas.

Hur kommer de att se ut direkt efter behandlingen?

Dina ögonbryn kanske är lite svullna, röda och ibland vitaktiga (på grund av bedövning nr.2 som även agerar blod-stopp). De flesta märker bara av en lätt rodnad den första timmen. Allt detta är ytterst normalt. De kommer att vara betydligt mörkare första veckan men bleknar sedan till en mjukare färg.

Hur väljer man formen?

Vi väljer en form och stil tillsammans. Vid början av behandlingen kommer vi att rita ett förslag på formen för dina nya ögonbryn och sedan arbetar vi tillsammans för att göra detta helt perfekt enligt dina önskningar.

Mätningar görs för att dubbelkolla symmetrin och placeringen. Extrema val måste tänkas igenom noggrant och utförs inte vid första tillfället.

Kan jag microbladea mina ögonbryn om jag är gravid?

Vid graviditet krävs att du fått godkännande av din barnmorska att genomföra behandlingen. Där ska man ta upp alternativ till medicinering, om eventuell infektion eller allergisk reaktion uppstår, som inte skadar fostret. Kolla även om du får använda behövningsmedel på stängd och öppen hud (Lidokain & Tetracaine)

Gör appliceringen ont?

Vissa kunder tycker att behandlingen är lite obehaglig medan andra kunder inte känner obehag alls. Microblading metoden är den mest skonsamma metoden som du kommer att hitta för att implementera permanent färg i huden.

Känslan sägs likna den vid noppning. En kombination av att två olika bedövningsmedel används - en topisk bedövningskräm innan behandling ( lidokain 5%) och sedan introduceras en lokalbedövning (blue gel för öppen hud) när behandlingen har börjat.

Detta fylls på efterhand som behandlingen fortskrider för att bibehålla komfort.

OBS! Bedövningen är i gelform ej injektioner!

Hur väljer man färg?

Vi väljer en färg gemensamt genom att applicera små mängder av olikfärgade pigment nära huden nära dina ögonbryn och väljer sedan ut den som matchar bäst till din hudton, dina drag och dina personliga önskemål.

Du rekommenderas att inte göra drastiska förändringar vid första besöket. Det finns en stor fördel i att börja lugnt och fylla på vid återbesök.

Gör det ont efteråt?

Området kan vara lite ömt efter de första timmarna, och sedan känsliga för beröring I ett par dagar.

Får jag tatuera mig?

Du får INTE tatuera dig om du har följande sjukdomar/tillstånd:

-Hemophilia (en ovanlig blödarsjukdom som gör att blodet inte koagulerar normalt)
-Onormal sårläkning
-HIV
-Keloidärrbildning (ärr som bygger utåt)
-Aktiv herpes i ansiktet (det kan då smitta till brynen)

Med läkartillstånd för dessa sjukdomar/tillstånd får du tatuera dig:

-Gravid
-Chron's sjukdom
-Diabetes
-Ammar
-Ulcerös kolit
-Artrit
-Cancer
-Hjärtstimulator/pacemaker

Har du ätit medicin för Acne som förtunnar huden så som Accutane och Retin-A - steroider bör du vänta lika länge som din behandlingsperiod varat innan du tatuerar dig.

EX: Behandlat Acne i 9 månader = Vänta 9 månader efter avslutad behandling innan microbladingtillfället.

Är du osäker på vilka mediciner du äter eller om du har en sjukdom som inte nämns här ovan så bör du kontakta mig innan behandlingstillfället!

Varför väljer vissa att tatueras utan bedövning?

Använder man ingen/lite bedövning så blir huden mer följsam och lättarbetat, vilket resulterar i smalare, finare "strån". Men man ska absolut inte lida genom behandlingen så de flesta väljer att använda bedövning.


LASH LIFT / WOW - Brow

Hur länge håller det? 
4-12 veckor beroende på franscykeln. Av vår erfarenhet håller det generellt 5-6 veckor. 

Måste man färga? 
Nej det måste man inte, men själva permanent-processen ljusar upp fransarna en aning. Vissa känner inget behov av färgning medan andra gillar att göra fransarna extra mörka. 

Gör det ont?
Nej! Det är en smärtfri behandling. Får man färg i ögonen efteråt kan det svida lite men då sköljer vi bara ögonen tills det känns bra.

Hur länge håller WOW-Brow? 
Ungefär lika länge som lash lift eftersom att det är samma metod av behandling. Skulle du uppleva att brynen blir för "busiga" kan du blöta de med vatten eller t.ex hudkräm och dra handen eller en borste över brynen för att ställa in strånas riktning igen. När man tror att effekten är borta räcker det oftast med att bara borsta upp de igen.


UTBILDNING

Vad krävs för att jag inte ska bli godkänd på min utbildning? 

Så här ser det ut i dagsläget: 

För att klara utbildningen bör eleven 

- Fått godkänt på teoretiskt prov
- Visat på god förståelse för ansvar gällande sin yrkesroll
- Visa på förtroendeingivande beslutsfattande
- Inte vara en fara för framtida kunders hälsa
- Respektera lagar och förordningar som är fattade för vår yrkesgrupp
- Hålla sig till de regler och metoder som läraren tillåter
- Fått godkänt på praktiskt slutprov

Innan åtgärden att neka ett certifikat kommer vi i första hand ha en dialog kring den punkt som är bristande för att sedan ta vidare åtgärder om eleven inte tar till sig av vilka förändringar som bör ske.

Skulle eleven på grund av "bortglömd läxa" etc halka efter i utbildningen får hen ta igen detta på egen hand utanför studierna. Det är en så kort tid vi har att lära oss allt som är viktigt att resten av gruppen måste få fortsätta i den takt som är tänkt. 

Skulle eleven mot förmodan inte hänga med så kan man gå en ytterligare kurs med nästkommande kull för 5000kr. ex. moms. 
Risker


Allergisk reaktion

Orsak:

Nickel - sitter högt upp på skaftet av nålen, beroende på vilken nål man använder. Har hittills aldrig varit ett problem för nickelallergiker

Pigment/ingredienser - Jag använder mig av svensktillverkade pigment som heter BEVARO som har de strängaste kraven för produktion och innehåll och franska BIOTIC Phocea som är veganskt. Ingredienslista finns om du vill kolla upp enskilda ingredienser du brukar va känslig mot.

Självförvållad reaktion- om du tex applicerar kokosolja/hudkräm på brynen under läkningstiden så är huden extra känslig för infektioner/reaktioner och utslag. Om du är lite känslig mot tex parfym eller ett födoämne så reagerar man starkare när det appliceras på öppen hud.

Förebyggande/lösning:
Gör pricktest hos oss innan behandlingen om du är orolig och använd bara eftervården på brynen under läkningstiden. Se till att hålla brynen fri från bakterier och kemikalier för att undvika infektion.

Tatueringen försvinner/blir permanent

Orsak:
Huden har olika lager som vi microbladingstekniker försöker pricka av manuellt med hjälp av skaft och nål.

Vi vet i vilket djup färgen lämpar sig bäst men upplever även ofta att det är svårt att bedöma då kundernas hudtyper varierar enormt. Både när det gäller tjocklek, tillstånd och ålder.

Hormonerna i kroppen och appliceringens djup avgör hur pigmentet tas emot och stannar.

Vissa upplever att den bleknar för fort medan andra är orolig att den blivit permanent.

Pigmenten är uppbyggda med grundfärger för att skapa en varm eller kall brun tex. Vissa beståndsdelar är flyktigare än andra och kan orsaka att färgens kalla beståndsdelar bleknar snabbare och att dom varma (järnoxider) stannar längst. Och tvärt om.

Det är alltid en risk när man väljer att tatuera sig att resultatet inte blir som man har tänkt då det är omöjligt för microbladearen att förutspå hur just din hud ska ta emot pigmenten.

Förebyggande/lösning:
Microbladeteknikern tatuerar lösare vid första tillfället för att kalibrera hudens djup. Det ger dig större marginal till förändring om du under läkningen har nya specifika önskemål.

Berätta för din microbladeare om du äter några mediciner, hur övriga tatueringar har läkt och svara sanningsenligt på hälsodeklarationen. Det är grundförutsättningen till att din microbladeare ska få ta nytta av hens kompetens gällande kontraindikationer och/eller lösningar till just detta för att uppnå ett så bra resultat som möjligt!

Skulle färgen eller vissa delar av färgen sitta kvar för länge så kan man lasra bort tatueringen. Det kräver ibland få gånger och ibland fler beroende på hur mycket färg/olika metaller som är kvar. Kom-ihåg att din microbladeare för journal på vilka färger som använts och du kan be om dessa för att underlätta laserprocessen.

Tatueringen upplevs RÖD/GRÅ

Orsak:

Pigmenten består antingen av Järnoxider, organiska eller syntetiska pigment.

Järnoxiderna lämnar ibland en rödtonig restfärg (rosa, orange, röd) som även den försvinner med tiden, men det tar längre tid än de andra nyanserna. Kroppen tar upp järnet, då kroppen är i behov av järn och anses därför vara en skonsam variant av pigment. Den röda tonen upplever vissa ara besvärande medan andra inte får den alls. 

Syntetiska pigment består av, som namnet avslöjar, syntetiska ingredienser. De bleknar generellt väldigt grått/blått och kan vara svåra att lasra bort.  Vi på vår salong rekommenderar inte att använda sig utav syntetiska pigment. 

Organiska pigment består av naturpigment och metaller. Det här pigmentet är ytterligare ett alternativ som är skonsamt för kroppen. Vet man med sig att man är allergisk mot specifika växter / ingredienser bör man be sin pigmenterare kontrollera innehållsförteckningen. 

De pigment vi använder på LOOK är främst organiska pigment (BEVARO) och är till stor del färdigblandade i olika nyanser. Men vi använder oss även av vissa "korrigeringspigment" som t.ex. kan addera värme i riktigt mörka bryn.

För att tillverkaren av pigmenten ska få till en riktigt mörk färg så krävs mer av pigmentet "blå" vilket innebär att tatueringen ofta upplevs kallare desto mörkare den är.

(Kalla nyanser för ljusa bryn finns givetvis också. Så som en kall beige tex.)

Förebyggande/lösning:
Upplever du att tatueringen har blivit röd så kan du tatuera över tatueringen med nya kalla strån (t.ex med organisk grund) för att balansera ut nyansen. Den metoden är bra för dig som vill fortsätta ha tatuerade bryn men bara är missnöjd med nyansen.

Om du anser att vissa beståndsdelar av pigmentet dröjer kvar för länge och vill bli av med tatueringen kan du som nämnt ovan även lasra bort tatueringen. 

Om tatueringen upplevs grå/blå är det dessvärre svårare att korrigera med ytterligare pigment. Det blir generellt alltid bättre än utgångsläget men den grå/blå nyansen lyser ofta igenom. Beorende på hur mycket pigment som är kvar rekommenderar vi att lasra eller en färgkorrigering. 

Tatueringen upplevs suddig

Orsak:
Om du har oljig/porig hy så sitter pigmenten sämre. Det beror på att oljan i huden gör pigmenten flyktigare och kan därför flyta ut en aning under läkning. Resultatet bli oftast suddigare strån och tatueringen har svårare att fästa. 

Förebyggande/lösning:
Det finns ingen direkt lösning till det här problemet. Vissa upplever att tatueringen sitter väldigt bra trots allt och andra uppskattar förändringen trots att stråna inte syns lika skarpt. Det är helt enkelt en chansning för kunden. Du som kund kan alltid prova att byta din hudvård eller försöka torka ut huden just innan tatueringstillfället. Eftervården justeras även för att minska risken för bortfall av pigment.